Laporan Tinjauan OIC Ketiga Mengenai Islamophobia (Mei 2009 – April 2010)

Laporan Tinjauan OIC Ketiga Mengenai Islamophobia (Mei 2009 – April 2010)

Ringkasan Eksekutif

Laporan Tinjauan OIC Kali Ke-3 dibuat meliputi tempoh Mei 2009 hingga April 2010. Sepanjang tempoh ini, Islamophobia yang dilihat sebagai suatu ancaman getir yang mengancam keamanan dan keselamatan serantau dan global terus menjadi punca kebimbangan di Barat, Eropah dan Utara Amerika. Hak asasi muslim dilanggari dan kebebasan beragama mereka dihalang. Situasi ini memerlukan perhatian serius memandangkan men”stereotype”kan muslim atau Islam sebagai “pengganas, kejam, tidak sesuai”; liputan berat sebelah media; wacana politik anti-Islam- terutama parti politik kanan di Eropah-; dan serangan, penganiayaan, penghinaan dan keganasan yang ditujukan terhadap masjid, muslim, harta benda dan perkuburan mereka terus berlaku. Situasi ini lebih menjengelkan dengan penerbitan kartun tanpa henti yang menghina Nabi Muhammad s.a.w. Hasil referendum di Switzerland pada 22 November 2009, yang membawa kepada pindaan Perlembagaan Switzerland yang mengharamkan pembinaan menara masjid menjadi menifestasi jelas Islamophobia yang dilindungi Perlembagaan terhadap kempen menentang Islam.

 Justeru, Laporan Tinjauan OIC kali ke-3 ini mengandungi beberapa bahagian penting seperti berikut:

 

1)     Islamophobia di Eropah dan Amerika

Kajian telah dibuat termasuk oleh EFRA mendedahkan bahawa jenayah, gangguan dan diskriminasi perkauman terhadap ummah Islam di Eropah bertambah teruk, seperti pengharaman pihak Swiss terhadap pembinaan menara masjid sebagaimana ia turut mencetuskan perdebatan berkaitan identiti Perancis. Beberapa kumpulan sayap kanan dan masyarakat di Britain, Sepanyol, Switzerland, Greece dan Itali telah melancarkan bantahan, petisyen mahkamah serta tindakan undang-undang bagi menghalang pembinaan masjid. Kempen anti Islam oleh Geert Wilders turut dicontohi oleh ahli politik pelampau sayap kanan di Eropah untuk kepentingan politik mereka. Peningkatan pelbagai insiden Islamophobia jelas berlaku seperti berikut:

  • Insiden berkaitan masjid meningkat sebanyak 100%
  • Penodaan terhadap perkuburan Islam sebanyak 75%
  • Insiden berkaitan purdah dan burqah sebanyak 500%
  • Kempen politik dan sosial terhadap Islam dan Ummah Islam sebanyak 5 kali
  • Sikap tidak bertoleransi terhadap simbol-simbol suci Islam lebih dari 100%
  • Diskriminasi terhadap ummah Islam dalam bidang pendidikan, tempat kerja, lapangan terbang dan sebagainya sebanyak 100%

Sementara di Amerika, ummah Islam menghadapi lebih banyak diskriminasi. Islamophobia di Amerika pada dasarnya dicirikan kepada dua tren, iaitu memburukkan profail ummah Islam ekoran 11 September dan mengambil kesempatan daripada para pengarang di Amerika untuk melonjakkan lagi Islamophobia di Eropah. Pada Oktober 2009, Laporan Kebebasan Beragama Antarabangsa, Jabatan Negara AS agak kritikal untuk menerima resolusi memerangi fitnah agama, begitu juga untuk menerima OIC yang menekankan perlunya resolusi anti fitnah tersebut di badan PBB.

 

2)     Islamophobia Diakui oleh Beberapa Sarjana Barat

Serangan Islamophobia bukan sahaja diakui sesetengah sarjana Barat, bahkan sesetengah putar belit dan salah faham mengenai Islam dan ummah Islam juga turut dinyatakan. Contohnya, John Esposito telah menulis tentang Islam dan ummah Islam dengan membangkitkan isu seperti “militant Islam”, tudung dan demokrasi. Manakala, Karen Armstrong mendapati dalam ajaran nabi Muhammad mengandungi teologi keamanan dan toleransi. Deepa Kumar berhujah bahawa kartun Denmark berkaitan Nabi Muhammad hanyalah serangan perkauman semata-mata. Liz Fekete mewujudkan semula hubungan antara perkauman dan kawalan imigresen serta berhujah bahawa ummah Islam ‘Eropah’ ditonjolkan di media sebagai warga yang tidak boleh dipercayai.

 

3)     Manifestasi Islamophobia

Adalah malang sekali apabila Islamophobia berlaku dan diterima secara meluas di Barat. Ia dijelmakan dalam pelbagai bentuk dan terus meningkat dalam pelbagai bidang masyarakat Barat. Berikut adalah manifestasi utama Islamophobia sepanjang laporan ini dibuat:

a)     Menifestasi Media Terhadap Islamophobia. Peranan media  dalam membentuk pendapat umum dan dasar awam tidak mengambil peranan positif dalam menyatakan isu-isu berkaitan Islamophobia. Contohnya dalam kes pembunuhan Marwa al-Sherbini di Dresden, Jerman pada 1 Julai 2009, media Jerman memaklumkan kepada rakyat Jerman bahawa defendan telah membunuh saksi dalam mahkamah daerah dan alasannya ialah pergaduhan di taman permainan kanak-kanak. Hakikatnya, media tersebut tidak menyatakan bahawa saksi tersebut ialah seorang wanita Islam dan pertengkaran itu sebenarnya berakhir dengan defendan menjerit kepada wanita Islam itu perkataan ‘Islam b***’ dan ‘pengganas’. Media mengaitkan Islam dengan kejadian serangan terhadap Fort Hood, di Amerika, dan kes-kes plot keganasan bangsa Somalia dan Nigeria.

b)     Menifestasi Intelektual Terhadap Islamophobia. Menurut pelapor khas PBB, En. Doudou Diene, tren politik dan ideologi semasa kuat dipengaruhi oleh legitimasi intelektual dan saintifik terhadap elemen perkauman, xenophobia dan sikap tidak bertoleransi. Tren ini jelas kelihatan dalam sejumlah buku yang diterbitkan oleh beberapa penulis dengan tujuan untuk memanfaatkan peluang dalam meningkatkan Islamophobia dan mengubah imej Islam dan ummah Islam. Contohnya, Andrew Bostom dalam bukunya The Legacy of Jihad  menerangkan bahawa Jihad Islam bersifat pemusnah.

c)      Manifestasi Politik dan Perundangan Terhadap Islamophobia. Pengharaman ke atas pembinaan menara-menara masjid di Switzerland menjelaskan bahawa Islamophobia telah pun wujud dalam bentuk institusi dan perundangan.  Ia melanggar hak asasi ummah Islam di Switzerland, bahkan dikecam oleh pelbagai kerajaan, NGO, badan hak asasi, termasuk Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia PBB dan Amnesty International. Terdapat banyak insiden Islamophobia dalam bidang politik yang ditunjukkan khasnya dalam kempen ahli politik kanan, termasuk Geert Wilders dll.

d)     Islamophobia Dalam Kartun. Buktinya, dua percubaan membunuh didakwa berlaku kepada kartunis Denmark dan Sweden pada Januari dan Mac 2010 telah mendorong beberapa akhbar Nordic untuk mencetak semula kartun sebagai memihak kepada kebebasan bersuara. Sementara itu, pada Februari 2010, akhbar Norway, Dagbladet telah menerbitkan sebuah karikatur Nabi Muhammad dengan mengaitkan kartun kontroversi di halaman Facebooknya.

Dari sudut perkembangan positif, pada 26 Februari 2010, akbar Denmark “Politiken” dan Pengarah bagi 8 pertubuhan daripada Negara Anggota OIC, iaitu seramai 94,923 ahli, daripada keturunan Nabi Muhammad S.A.W., yang diwakili oleh peguam mereka mencapai penyelesaian terhadap pertikaian yang timbul daripada cetakan semula kartun Nabi Muhamad S.A.W. dalam Politiken. Penyelesaiannya Politiken wajib mengeluarkan pernyataan maaf kerana mencetak kartun tersebut.

e)     Manifestasi Struktur Terhadap Islamophobia. Ummah Islam terus menghadapi masalah dalam mendapat keperluan asas seperti pekerjaan, tempat tinggal, penjagaan kesihatan dan pendidikan akibat daripada stereotype tersebut. Banyak insiden menunjukkan situasi ini semakin meningkat. Antaranya, pertimbangan BBC terhadap perlantikan seorang Muslim sebagai ketua agama dan etika sebagai suatu ‘penghinaan’ bagi orang Kristian; menganggap wanita muslim yang bekerja sebagai pencuci di Italy sebagai satu ‘ancaman keselamatan’ dan keengganan doktor Jerman untuk merawat seorang remaja yang bernama Jihad iaitu perkataan Arab  yang bermaksud perjuangan suci atau perang; dan pengusiran pelajar muslim daripada persekolahan di Kanada hanya kerana tidak mahu menanggalkan tudung.

 

4)     Beberapa Perkembangan Positif

Hasil daripada beberapa tindakan yang telah diambil oleh OIC, maka Laporan Tinjauan kali ini mendapati terdapat beberapa perkembangan positif dapat dilihat antaranya:

a)     Pada 10 Julai 2009, Ireland telah meluluskan satu Rang Undang-undang  di mana sesiapa yang mengkritik mana-mana agama dikenakan hukuman denda sehingga  25,000 Euro.

b)     Senat Czech telah mengharamkan kemunculan ahli politik Belanda iaitu Geert Wilders yang ingin memaparkan filem Fitna tersebut di Senat pada November 2009.

c)      Mahkamah di Denmark telah mengenakan bayaran kepada seorang lelaki yang menggantung poster anti Islam.

d)     Hukuman dijatuhkan kepada seseorang oleh pihak mahkamah di Belanda kerana menghina ummah Islam.

e)     Mahkamah di Perancis mengharamkan risalah-risalah yang bertujuan untuk menyerang rancangan membina masjid.

f)      Ucapan Kaherah oleh Presiden Obama telah menjanjikan ‘Permulaan Baru’ kepada dunia Islam dan beliau telah mengeluarkan arahan untuk berhenti menggunakan konsep menghina Islam seperti “War on Terror”.

g)     Resolusi telah bersetuju untuk  mengisytiharkan 24 September 2009 sebagai Hari Islam di Hawaii.

h)     Jawatankuasa Pendidikan Majlis New York menyeru untuk menambah cuti muslim iaitu Aidilfitri dan Aidiladha dalam kalendar sekolah.

 

5)     Tindakan yang Diambil oleh OIC

Beberapa tindakan telah diambil oleh OIC bagi membanteras budaya Islamophobia dalam kalangan masyarakat antaranya:

a)     Sekretariat OIC telah berkaitan dalam pelbagai aktiviti untuk meningkatkan kesedaran tentang implikasi buruk Islamophobia kepada keamanan global.

b)     Setiausaha Agung OIC telah menyuarakan kebimbangan terhadap isu-isu berkaitan kepada pemimpin-pemimpin dan pegawai Barat termasuk mengadakan mesyuarat dengan Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Menteri Luar Perancis dan Jerman, Presiden Parlimen Eropah dan Persidangan UNESCO ke-35.

c)      Badan Tinjauan Islamophobia OIC terus memantau perbuatan pihak pelampau Islamophobia dengan mengeluarkan kenyataan-kenyataan, hubungan diplomatik serta mengadakan mesyuarat dua hala.

d)     Setiausaha Agung OIC telah menghantar surat kepada rakan sejawatnya di Liga Amerika Arab dan Majlis Kerjasama Teluk bagi mendapatkan sokongan mereka untuk mencapai satu pendirian bersama mengenai isu Islamophobia.

e)     Sekretariat Agung OIC mengadakan mesyuarat bersama Wakil Tetap OIC di Jeddah yang menekankan ciri-ciri larangan tersebut dan mendesak kerajaan Swiss untuk menukar keputusan tersebut.

f)      Resolusi yang ditaja oleh OIC berkaitan ‘Fitnah Terhadap Agama’ berjaya diluluskan di Majlis Hak Asasi Manusia dan Perhimpunan Agung PBB.

g)     Wakil-wakil OIC menghadiri acara-acara penting yang berkaitan dengan Islamophobia termasuk mesyuarat ‘Penyesuaian Sejarah’ di Universiti Cambridge, Sesi ‘Toleransi dan Tiada Diskriminasi’ dan ‘Kebebasan Bersuara’ pada Mesyuarat Perlaksanaan Dimensi Manusia 2009 (HDIM) dan lain-lain.

h)     OIC turut menghadiri acara berkaitan Dialog dan Pemahaman termasuk Lawatan Ketua Setiausaha Negara Amerika Syarikat, Mesyuarat Dialog di Korea dan Persidangan Dialog Peradaban yang dianjurkan bersama oleh Kerajaan Azerbaijan dan OIC di Baku.

 

6)     Visi dan Cadangan OIC

Di hadapan undang-undang tertentu dan perjanjian-perjanjian antarabangsa untuk melindungi hak asasi manusia, Islamophobia terus berlaku. Infrastuktur undang-undang antarabangsa yang sedia ada telah gagal menangani isu semasa ini. Justeru, kepentingan membendung Islamophobia dan fitnah terhadap agama dengan berkesan amat diperlukan.

Untuk membendung Islamophobia dan bahayanya, terdapat beberapa keperluan : (i) meningkatkan kesedaran global terhadap prinsip asas kesederhanaan dan pemodenan dalam Islam; (ii) menyedarkan masyarakat antarabangsa mengenai implikasi bahaya fenomena Islamophobia; (iii) mengeluarkan jawapan dan bantahan terhadap insiden Islamophobia; (iv) mengutuk perbuatan pihak pelampau Islamophobia dengan menyeru kerajaan dan pihak berkuasa untuk mengambil tindakan yang sesuai.

 

Badan Tinjauan OIC telah menyediakan syor-syor berikut untuk menangani Islamophobia di Barat:

a)     Rangka kerja normatif yang sedia ada untuk memerangi sikap tidak toleran serta diskriminasi dilaksanakan dengan tujuan untuk membangunkan strategi bagi mengelakkan eksploitasi politik terhadap isu Islamophobia.

b)     Perang ke atas keganasan tidak boleh menjadi perang ke atas ummah Islam.

c)      Ummah Islam perlu menikmati kesejahteraan, penerimaan budaya dan kebebasan beragama tanpa ditakut-takutkan secara politik atau sosial.

d)     Kerajaan Barat, pembuat dasar dan institusi-institusi masyarakat madani mesti bersuara dengan pantas dan jelas untuk menghadapi sebarang manifestasi perkauman terhadap ummah Islam.

e)     Negara-negara Barat mesti membuat pencegahan undang-undang, untuk menerbitkan atau mengucapkan perkataan yang melampau atau menghina perkara yang dianggap suci oleh mana-mana agama dan pengikutnya. Diskriminasi atas dasar bangsa, etnik dan agama juga harus dilarang oleh undang-undang.

f)      Jenayah kebencian harus ditakrifkan lebih luas dan defisit maklumat perlu ditangani.

g)     Generasi muda harus disediakan dengan program-program pendidikan yang dapat membangkitkan semangat toleransi, persefahaman dan rasa hormat kepada ‘yang lain’.

h)     Pihak kerajaan patut membantu atau menggalakkan penubuhan badan kawal-selia media untuk menangani manifestasi diskriminasi dan perkauman. Media harus menjalankan fungsinya dengan cara yang bertanggungjawab.

i)       Dasar-dasar integrasi juga mesti dilaksanakan.

 

Untuk mendapatkan laporan penuh bagi ringkasan eksekutif ini, sila dilayari lelaman Pertubuhan Kerjasama Islam (Organization of Islamic Cooperation atau OIC), di: www.oic-oci.org/uploads/file/Islamphobia/2010/en/Islamophobia_rep_May_22_5_2010.pdf.pdf

 

 Disediakan oleh;

Urus Setia Gabungan Pertubuhan Islam Bukan Kerajaan (ACCIN)

https://accinmalaysia.wordpress.com

About MuhibahMalaysia
ACCIN is the acronym for the Allied Coordinating Committee of Islamic NGOs, a body registered under the Societies Act,1966. RICOI is a founder member of ACCIN, which is an umbrella body comprising of Islamic NGOs which are dedicated to and have as one of its main objectives the propagation of Islam. ACCIN Members: MUAFAKAT, ABIM, Darul Fitrah, JIM, MACMA, IIS, RICOI, Al-Hidayah, ISMA, Al-Hunafa, IMAN, Jam’iyah, Darusshifa, WAMY, GEPIMA, PUM and PERKIM.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s